Menu
kraj producent Choya usuń region szczep rocznik kolor smak bukiet do czego

Choya - największy producent umeshu na świecie

Marka Choya powstała w 1914 roku. Założyciele - rodzina Kondo początkowo skupiona była na uprawie winorośli. W 1959 roku firma podjęła decyzję o rozpoczęciu produkcji Umeshu. Misją marki jest produkcja i promocja najlepszego Umeshu, wykonanego wyłącznie ze składników pochodzenia naturalnego. Choya to marka wina “śliwkowego”, które faktycznie stanowi połączenie neutralnego wina gronowego z sokiem z owocu ume, który czasem mylnie nazywany jest śliwką. Oficjalnie ume jest morelą japońską, która pojawia się na etykietach trunków Choya.

Historia marki

Choya rozpoczęła swoją działalność w 1914 roku, pod przewodnictwem założyciela - Sumitaro Kondo. Początkowo skupiano się wyłącznie na uprawie winorośli. Firma rozwijała swoją działalność, produkując wino i brandy. Sumitaro Kondo marzył jednak o kultywowaniu kultury i tradycji japońskiej. W 1959 roku firma Choya wprowadziła na rynek swoje pierwsze wino Choya Authentic Plum Wine. W 1962 roku firma została zarejestrowana jako organizacja korporacyjna i rozpoczęła nowy początek pod nazwą Choya Yoshu Jozo Co. Ltd. W 1985 roku Choya zaczęła eksportować wina do Europy. 5 lat później powstała w Niemczech firma Choya Umeshu GmbH. W 2000 roku nazwa firmy została zmieniona na Choya Umeshu Co, Ltd. Od lat 90. XX wieku marka rozszerzyła swoją działalność na Azję i Stany Zjednoczone.

Różnorodne portfolio

W ofercie marki Choya znajdują się różnorodne produkty, wśród których znaleźć można klasyczne Umeshu, Umeshu z kawałkami owoców oraz edycję leżakującą. Klasyczna Choya to japoński likier owocowy, produkowany z owoców ume, które są macerowane w alkoholu i cukrze, co daje słodki i kwaskowaty likier. Końcowy produkt zwany Umeshu to rodzaj wina śliwkowego, o niepowtarzalnym profilu smakowym i aromatycznym. Wino Choya można podawać na różne sposoby - bez dodatków, w koktajlach, na kościach lodu lub jako dopełnienie potraw np. dań na bazie mięsa i sosu. Marka Choya zabiera w podróż do egzotycznej Japonii.