Menu
kraj producent region szczep Glera usuń rocznik kolor smak bukiet do czego rodzaj

Prosecco - włoskie wino musujące

Włoski trunek z bąbelkami, który podbił serca miłośników wina na całym świecie. Prosecco wyróżnia się delikatnym smakiem, orzeźwiającym musowaniem i przystępną ceną. Trunek produkowany jest głównie z winogron odmiany Glera. Włoskie prosecco często porównywane jest do francuskiego szampana, jednak różni się od niego procesem produkcji i smakiem. W przeciwieństwie do szampana, wino to dojrzewa w dużych, stalowych zbiornikach. Prosecco jest winem odpowiednim na tysiące okazji - od aperitifu do przystawki po toasty na zakończenie posiłku.

Z regionu Veneto

Prosecco pochodzi z północno-wschodniej części Włoch, a dokładnie z regionu Veneto. To właśnie tam uprawiane są winogrona, które następnie wykorzystywane są do produkcji musującego trunku. Historia prosecco sięga czasów starożytnych 0 już w II wieku p. n. e. w regionie Veneto uprawiano winogrona i produkowano tam wino. W XX wieku prosecco zaczęło zdobywać coraz większą popularność. W 1969 roku została utworzona oficjalna apelacja, a w 2009 roku wprowadzono nowe przepisy chroniące nazwę i jakość tego wina.

Glera

Współcześnie główną odmianą winogron używaną do produkcji wina prosecco jest szczep Glera. Winogrona Glera mają cienkie skórki i przyzwoitą kwasowość. Dają wina łagodne i delikatne w smaku. Prosecco można również wytwarzać ze szczepów lokalnych, takich jak np. Perera, Verdiso, a także międzynarodowych - Chardonnay, Pinot Noir czy Pinot Gris. Co ważne - winogrona inne niż Glera nie mogą stanowić więcej niż 15% kupażu.

Poziom musowania i słodyczy

Musujące wina prosecco różnią się smakiem, aromatem, a nawet poziomem musowania czy słodyczy. Prosecco może być frizzante (półmusujące), spumante (w pełni musujące) lub tranquillo (bez bąbelków). Poziom słodyczy też może się znacząco od siebie różnić. Najczęściej spotykane prosecco: brut (wytrawne), extra brut (półwytrawne), dry (półsłodkie), demi-sec (słodkie). Niezależnie od rodzaju, prosecco ma orzeźwiający, letni charakter, a szeroki wybór dostępnych opcji pozwala z łatwością znaleźć najlepszą pozycję dla siebie.

Doskonałe do dań głównych, przystawek i jako aperitif

Wśród najlepszych towarzyszy dla włoskiego prosecco, wymienia się owoce morza, ryby, lekkie sałatki, sery o łagodnym smaku oraz desery na bazie owoców. Wino może być również podawane jako aperitif, czyli napój serwowany przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu. Prosecco może być używane jako składnik różnych koktajli np. Aperol Spritz.