Menu
kraj Hiszpania usuń producent region szczep rocznik kolor smak bukiet do czego

Wina Hiszpańskie - winiarskie mocarstwo

W kwestii produkcji wina, Hiszpania uznawana jest za światową czołówkę. Winorośla uprawiane są tam zarówno na południu, jak i na północy czy w centrum kraju. Zróżnicowany klimat i różne odmiany, nie pozostają obojętne dla smaku i aromatu produkowanego wina. Hiszpańskie trunki wyróżnia również poziom szczegółowości etykiety. Najpopularniejsze regionu winiarskie w Hiszpani to Rioja, Jerez czy Ribera del Duero. Hiszpania to winiarskie mocarstwo, które z dekady na dekadę wzmacnia swoją pozycję na światowej arenie.

Największa powierzchnia uprawy winorośli na świecie

Hiszpania słynie zarówno z win białych, jak i czerwonych czy musujących. Wśród dominujących odmian na uwagę zasługuje między innymi Albarino, które obfituje w owocowe aromaty cytryn, grejpfrutów, a nawet melona. Innym znanym hiszpańskim szczepem jest Tempranillo, z którego powstają bez wątpienia najpopularniejsze czerwone, wytrawne trunki. Verdejo z kolei to odmiana oferująca nuty brzoskwini, gruszki i limonki. Wino Verdejo dobrze jest podać w towarzystwie deski hiszpańskich serów.

Długa lista hiszpańskich regionów

Ribera del Duero to jeden z tych regionów, w których powstaje wyśmienite wino czerwone. Klimat regionu jest kapryśny i rosną tam wyłącznie niektóre odmiany winogron. Wina z Ribera del Duero są skomplikowane i wyrafinowane. La Rioja stanowi ikonę hiszpańskiego winiarstwa. Peneder to region w północno-zachodniej części Hiszpanii. Słynie z musującej Cavy, która stanowi ciekawą alternatywę dla włoskiego prosecco czy francuskiego szampana. Andaluzja zaś to królestwo Sherry. Wzmacniane wino ze szczepu Palomino można serwować z wędzonymi lub grillowanymi rybami, a także potrawami z warzyw.

Cava

Hiszpańskie wino musujące produkowane metodą tradycyjną w Katalonii. Nazwa Cava jest zastrzeżona dla jednego regionu. 95% całej produkcji Cavy skupia się w regionie Peneder w okolicach Barcelony. Trunek może być biały lub różowy. Cava powstaje z odmian takich jak Macabeo, Xarel.lo, Parellada czy Malvasia. Musująca Cava może być słodka lub wytrawna.