Merlot to jeden z najpopularniejszych, kosmopolitycznych, czerwonych szczepów. Często stanowi podstawę najlepszych i najdroższych win na świecie. Merlot to dobry wybór zarówno dla osób początkujących - warto od niego zacząć swoją winiarską przygodę z czerwonym trunkiem, jak i dla doświadczonych degustatorów, którzy docenią złożoną paletę aromatyczno-smakową. Nazwa szczepu to zdrobnienie od dawnego, francuskiego słowa “merle”, co oznacza “kos”. Ptaki te upodobały sobie winogrona odmiany, a niebieski kolorów skórki owoców przypomina barwę ich piór.
Pierwsze wzmianki o Merlocie pochodzą z Francji - z regionu Bordeaux i datowane są na XVIII wiek. Merlot dobrze przystosowuje się do różnych warunków klimatycznych i glebowych, dzięki czemu można go aktualnie spotkać niemal na całym świecie. Francja to niepodważalne królestwo wina Merlot, ale dobre wino powstaje nie tylko w swojej ojczyźnie, ale także w Australii, Kalifornii, RPA, Chile, Argentynie czy we Włoszech.
Winorośl Merlot daje owoce krągłe, najczęściej o cienkiej skórce i intensywnej ciemnoczerwonej, wręcz niebieskiej barwie. Odpowiedni poziom kwasowości szczepu, pozwala złagodzić cierpki smak wina. Trunki produkowane w różnych regionach świata, różnią się profilem smakowym i aromatycznym.
Merlot może być albo świeży i rześki, delikatnie kwasowy z owocową nutą. Wina, które były poddane leżakowaniu, mogą nabierać nut czekolady lub aromatycznych ziół. Bez leżakowania dominują w nich akordy śliwki, wiśni czy jeżyn. Odmiana ta daje naprawdę bogaty bukiet. Merlot jest szczepem, często używanym do blendowania np. z Cabernet Sauvignon.
Czerwone wino najlepiej smakuje degustowane w temperaturze 16-18 stopni Celsjusza. Aby w pełni delektować się smakiem Merlot, wino podawaj w obłych i zwężających się ku górze kieliszkach. Merlot idealnie dopełni smak pieczonych mięs - sprawdzi się do jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny oraz potraw z drobiu. Jest doskonałym dodatkiem do półtłustych serów i czekolady. Jego szerokie możliwości aromatyczne, pozwalają na komponowanie go z kuchnią śródziemnomorską i azjatycką. Sprawdzi się również do popularnej pizzy.