Menu
kraj Francja usuń producent region szczep rocznik kolor smak bukiet do czego

Wina Francuskie - ikona winiarstwa

Francja słynie z doskonałych trunków i jest jednym z największych producentów wina na świecie. Tradycja produkcji wina oraz kultury jego picia sięga zamierzchłych czasów. Mówi się, że francuskie wina są najlepsze na świecie. Wszystkie regiony winiarskie Francji położone są w pobliżu rzek lub innych zbiorników wodnych. Sam system klasyfikacyjny win francuskich jest bardzo trudny, a każdy region posiada dodatkowe normy związane z wyznaczaniem jakości win. Francja leży w klimacie, który pozwala na tworzenie zarówno win wymagających ciepła i słońca, jak i tych, które lepiej ewoluują w chłodniejszym i bardziej kapryśnym klimacie.

Szczepy, z których powstają francuskie wina

We Francji uprawia się wiele odmian winogron. Do najpopularniejszych szczepów należą kolejno: Merlot, Grenache, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc oraz Pinot Noir. Wśród białych odmian prym wiodą Chardonnay oraz Sauvignon Blanc. Wina francuskie to przede wszystkim kupaże. Francja to również dom szampana, który cieszy się ogromnym uznaniem wśród koneserów i znawców. Regiony winiarskie we Francji położone są w najlepszych szerokościach geograficznych dla uprawy winorośli. Dzięki temu, możliwa tam jest uprawa praktycznie każdego szczepu.

Regiony winiarskie w skrócie

Najczęściej wymienianym przez koneserów wina, francuskim regionem jest Bordeaux. Powstają tam kupażowane wina czerwone. Kolejny region - Burgundia, słynie z Pinot Noir i Chardonnay. Langwedocja jest to największy region winiarski Francji. Dolina Rodanu obfituje w wina krzepkie, czerwone, owocowe. Wspominając o francuskim winiarstwie, nie można zapomnieć o Szampanii. W najchłodniejszym regionie winiarskim Francji produkuje się słynne na cały świat wina musujące, głównie z odmian Chardonnay i Pinot Noir.

Szampan

Słynny szampan pochodzi z historycznej prowincji Szampania, która dziś należy do regionu Szampania-Ardeny. Francuskie wino musujące po raz pierwszy zostało wyprodukowane w XVII wieku. Szampan wytwarzany jest z wykorzystaniem fermentacji wtórnej, która odbywa się już w butelce. Jest to elegancki i złożony trunek, którego smak determinuje między innymi terroir i proces dojrzewania. Prawdziwy szampan jest produktem w 100% francuskim, który musi powstawać w konkretnym regionie Francji.