Menu
kraj producent region szczep Cabernet Sauvignon usuń rocznik kolor smak bukiet do czego

Cabernet sauvignon - znana krzyżówkaC

Niesamowicie popularny szczep winogron, uprawiany niemal na całym świecie. Wino Cabernet Sauvignon jest synonimem solidnego, dobrze zbudowanego trunku. Pochodzi z Francji i jest krzyżówką odmian Cabernet Franc i Sauvignon Blanc. Cabernet Sauvignon cieszy się uznaniem wśród koneserów z uwagi na bogaty smak i wysoką zawartość tanin. Elegancki bukiet wina ma szansę rozwijać się podczas leżakowania w beczce. Formuła Cabernet Sauvignon doskonale bowiem nadaje się do starzenia, które wzbogaca ekspresję o nuty wanilii, tostów i przypraw.

Nowa krzyżówka

Dzieje wina Cabernet Sauvignon zaczynają się od przypadkowego połączenia szczepów Cabernet Franc i Sauvignon Blanc, w XVII wieku. Nowa wariacja wyróżniała się odpornością na warunki pogodowe i łatwością w uprawie. Ten fakt docenili nie tylko winiarze z regionu Bordeaux we Francji - Cabernet Sauvignon uprawiany jest obecnie w wielu krajach, takich jak Chile, Kalifornia, Australia czy Włochy.

Winorośl odporna na choroby

Grona Cabernet Sauvignon są małej wielkości, o charakterystycznej stożkowatej, mocno wydłużonej formie. Pojedyńcze jagody są drobne, mają grubą i twardą skórkę, z dużymi pestkami. Owoce mają jędrny, soczysty miąższ o wyraźnym aromacie czarnej porzeczki. Winorośl Cabernet Sauvignon jest wdzięczna w uprawie - wyróżnia się dużą odpornością na choroby, przymrozki i wietrzną pogodę. Jest to płodny szczep, który docenili winiarze na całym świecie.

Jednoodmianowe lub kupażowane

Z Cabernet Sauvignon tworzy się zarówno wina jednoodmianowe, jak i łączy się je z innymi odmianami np. Merlot. Wina pochodzące z różnych regionów często są do siebie zupełnie nie podobne. Trunki z chłodniejszych klimatów, takich jak bordoskie mają zdecydowany smak i aromat czarnej porzeczki czy zielonej papryki. W cieplejszych klimatach, takich jak Chile czy Kalifornia, w Cabernet Sauvignon odnaleźć można nuty czekolady, wiśni i śliwki.

Do pieczonych mięs i wyrazistych dań

Dzięki wysokiej zawartości tanin oraz nutom owocowym, wina z odmiany Cabernet Sauvignon idealnie smakują w otoczeniu tłustych mięs, ciężkich sosów oraz idealnie współgrają z dziczyzną i jagnięciną. Cabernet Sauvignon polecany jest również do dań na bazie gorzkiej czekolady. Rekomendowana temperatura konsumpcji trunku wynosi 16-18 stopni Celsjusza. Wino pasuje do wyrazistych ostrych serów np. włoskiego parmezanu czy angielskiego cheddara.