Menu
kraj Włochy usuń producent region szczep rocznik kolor smak bukiet do czego

Wina Włoskie - nieodłączny elemnt słonecznej Italii

We Włoszech wino postrzegane jest bardzo często jako nieodzowna część włoskiej kultury, tradycji i.. kuchni. Dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym i glebowym, winogrona dojrzewają we właściwym czasie, a produkowane z nich trunki wyróżniają się nieprzeciętną paletą aromatyczno-smakową. Kraj może poszczycić się długą historią winiarską, której korzenie sięgają starożytności. Wina włoskie słyną z intensywnych aromatów i bogactwa smaków. Mają na ogół zrównoważoną kwasowość oraz wyraźną strukturę taninową.

Kluczowe szczepy winorośli we Włoszech

Włochy ukazują bogactwo najważniejszych szczepów winorośli, które używane są do produkcji włoskich win. Sangiovese stanowi podstawę wielu toskańskich trunków, takich jak Chianti. Wina Sangiovese wyróżniają się owocowym aromatem wiśni, wyraźną kwasowością i średnimi taninami. Nebbiolo to odmiana, którą spotkać można głównie w regionie Piemont. Wina Nebbiolo charakteryzują się aromatami truskawek, wiśni, róży i przypraw. Primitivo zaś to szczep powszechnie uprawiany na południu Italii - w regionie Apulia.

Wielka trójka

Italia podzielona jest na wiele regionów winiarskich, ale w świadomości wielu koneserów wina, liczą się głównie trzy najważniejsze Piemont, Toskania i Sycylia. Piemont położony jest na północno-zachodnim krańcu Włoch. Jest to dom Barolo i Barbaresco. Piemont słynie również z białych ekspresji. Wina Toskanii z kolei to uwielbiane na całym świecie Chianti i Brunello di Montalcino. Trunki toskańskie oferują równowagę pomiędzy owocowością a wyrafinowaniem. Sycylia na południu Włoch jest największą wyspą Morza Śródziemnego. Wina sycylijskie słyną z głębokich aromatów czarnej porzeczki, intensywnego koloru oraz przyjemnych tanin.

Klasyfikacja win

Wina włoskie podlegają konkretnym instytucjom, które zajmują się ich klasyfikacją i nadają ocenę jakości. Można wyróżnić kilka klasyfikacji DOCG (najwyższa jakość wina), DOC (kontrolowane oznaczenie pochodzenia), IGT (wina regionalne), VDT (trunki stołowe). Dodatkowo włoskie wina dzieli się na trzy kategorie Riserva, Superiore, Classico.