Menu
kraj Gruzja usuń producent region szczep rocznik kolor smak bukiet do czego rodzaj

Wina gruzińskie - kolebka winiarstwa

Gruzja uznawana jest za prawdziwą kolebkę światowego winiarstwa, ponieważ to na jej terenie zidentyfikowano pierwsze ślady przemyślanej produkcji wina. Gruzini przez cały czas starają się pielęgnować i kultywować tradycję, o czym świadczy choćby ciągłe stosowanie starożytnej metody produkcji wina w kwewri. Wino gruzińskie powstaje z wielu odmian winorośli, a najpopularniejszym regionem winiarskim jest Kachetia.

Słynne szczepy

W Gruzji znajduje się nawet do 500 odmian winorośli, z których około 38 dopuszczonych jest do sprzedaży jako odrębne typy winorośli. Dwa najsłynniejsze szczepy, z których powstają gruzińskie wina to Rkatsiteli i Saperavi. Pierwsza odmiana to białe winogrona, które stosowane są do wyrobu charakterystycznych win wzmacnianych i nietypowych win lodowych. Saperavi to czerwona odmiana, która daje potężne, aromatyczne, intensywnie rubinowe trunki. Czerwony szczep cieszy się największą rozpoznawalnością - można z niego produkować wina słodkie, wytrawne, wzmacniane, które w największej ilości wytwarzane są w regionie Kachetia.

Regiony winiarskie

Kachetia to największy i najsłynniejszy region winiarski w Gruzji. Obejmuje ⅔ wszystkich gruzińskich terenów pod uprawę winorośli. Wina z tego obszaru powstają dzięki metodzie tradycyjnej i europejskiej. Wyróżnia się tam 25 mikroregionów, z których czternaście ma status oficjalnych apelacji. Imeretia z kolei słynie z win białych i musujących. Jest drugą pod względem wielkości krainą uprawy winorośli. Kolejny ważny region winiarski Gruzji to Kartlia - znana z europejskiego charakteru.

Tradycyjne metody produkcji wina

Wielowiekowa produkcja wina w Gruzji opiera się na zastosowaniu sprawdzonych przez lata technik i praktyk, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Główną i najbardziej charakterystyczną jest użycie specjalnych naczyń o nazwie kvevri. Są to unikalne naczynia, często zakopywane w ziemi, w których odbywa się naturalna fermentacja gron.