Menu
kraj producent region szczep Chardonnay usuń rocznik kolor smak bukiet do czego

Chardonnay najpopularniejszy szczep na świecie

W winiarskim świecie Chardonnay zajmuje szczególną pozycję. Jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych gatunków, z którego produkowane są wina o doskonałych walorach smakowych i aromatycznych. Jego wyjątkowe cechy sprawiają, że stanowi on nieodłączny element wielu prestiżowych trunków np. szampanów. Chardonnay uprawiany jest w wielu regionach, o zróżnicowanym klimacie. Nie jest to odmiana bardzo aromatyczna, dlatego łatwo poddaje się wpływom beczki.

Historia i pochodzenie Chardonnay

Szczep ma korzenie w Burgundii we Francji. Po raz pierwszy pojawił się tam w średniowieczu. Od tamtej pory rozprzestrzenił się na cały świat, podbijając serca i podniebienia miłośników wina na różnych kontynentach. Jest to jedna z najprostszych w uprawie odmian, która oprócz Francji, największą popularność zdobyła w Kalifornii. Świat pokochał wina Chardonnay - stały się one masowo produkowane i łatwo dostępne.

Winorośl o małych, cylindrycznych gronach

Winogrona Chardonnay wyróżniają się małymi lub średnimi, cylindrycznymi gronami. Owoce są lekko owalne, drobne i mają bursztynowy kolor. Skóra jest cienka i chroni zwartą miazgę. Odmiana dobrze znosi różne rodzaje gleby. Chardonnay wcześnie dojrzewa. Jest to szczep odpowiedni do fermentacji i leżakowania w dębowych beczkach.

Wina Chardonnay

Odmiana daje wina zrównoważone i aromatyczne, bez dużej zawartości alkoholu. Chardonnay ma świeży smak, a na palecie wyczuwalne są owoce. W trunkach produkowanych w zimnym klimacie na pierwszym planie wyczuć można owoce zielone - jabłko, gruszkę, a także owoce cytrusowe np. cytrynę, limonkę. Chardonnay z klimatu umiarkowanego wciąż przepełnione jest akordami cytrusowymi i owocami pestkowymi np. brzoskwinią oraz owocami tropikalnymi. Wino wytwarzane w klimacie gorącym to przede wszystkim owoce tropikalne - ananas, banan, mango, figa.

Food pairing - uniwersalne Chardonnay

Chardonnay ze swoją bogatą paletą aromatyczno-smakową i wyjątkową strukturą, oferuje prawdziwą przyjemność dla entuzjastów dobrej kuchni. To wszechstronne wino idealnie komponuje się z różnorodnymi potrawami. Biały trunek należy degustować po uprzednim schłodzeniu do temperatury 12-14 stopni Celsjusza. Chardonnay genialnie dopełnia dania kuchni śródziemnomorskiej - pasuje do ryb oraz owoców morza. Szczep uzupełnia również smak białego mięsa, warzyw, owoców, deserów oraz kremowych serów np. Brie czy Camembert.