Menu
kraj producent Martini usuń region szczep rocznik kolor smak bukiet do czego

Martini - włoska radość życia najpopularniejsza marka wermutów i win musujących

Znane na całym świecie wermuty i wina musujące produkowane są od 1863 roku we Włoszech. Jest to jedna z najpopularniejszych marek, która słynie z autentycznych produktów, stworzonych z najwyższej jakości naturalnych składników. Prestiżowy brand produkuje między innymi wermuty - napoje alkoholowe na bazie wina gronowego, wzmacniane i aromatyzowane, a także trunki musujące. Martini to również nazwa najbardziej klasycznego i rozpoznawalnego koktajlu na świecie. Drink Martini powstaje z połączenia ginu i wytrawnego wermutu. Specjał ten doczekał się wielu ciekawych wersji.

Bogata i długa historia włoskiej marki

W 1847 roku powstała firma Martini & Rossi oraz marka MARTINI. Czterech piemonckich kupców założyło w Turynie Destylarnię Spirytusu oraz skład alkoholi. W 1863 roku Alessandro Martini i Luigi Rossi opracowali recepturę najpopularniejszego wermutu. Stworzyli w ten sposób włoską legendę. W 1864 roku w Pessione powstała nowa siedziba firmy, gdzie do dziś znajduje się Muzeum MARTINI, wina i enologii. W 2019 roku na rynku zadebiutowało MARTINI Fiero - słodko-gorzki napój alkoholowy na bazie wina o intensywnym, czerwonym kolorze. Martini to marka, która od ponad 150 lat jest uosobieniem stylu i wyznacznikiem trendów. Tylko trzy osoby na świecie znają oryginalną recepturę trunku.

Wermuty i wina musujące

W ofercie Martini Znajdują się zarówno wermuty, jak i wina musujące. Martini Fiero to połączenie słodkiej pomarańczy i delikatnej goryczy piołunu. Martini Bianco zawiera wyczuwalne nuty wanilii. Martini Rosso jest to pierwsze martini stworzone przez Luigiego Rossiego. Martini Rosato oferuje bogate aromaty gałki muszkatołowej, cynamonu i goździków. Martini Extra Dry stanowi esencję szlachetnych drzew, ziół i cytrusów. Martini Asti to z kolei słodkie wino musujące, wytwarzane z winogron Moscato Bianco. Jest to świeża i owocowa ekspresja. Martini Prosecco produkowane z odmiany Glera, stanowi wykwintne połączenie posmaku owoców, bąbelków i orzeźwienia. W zależności od rodzaju trunku, alkohole sprawdzą się jako aperitif, baza koktajlu lub dodatek do różnego rodzaju przekąsek.