Menu
kraj producent region szczep Primitivo usuń rocznik kolor smak bukiet do czego

Primitivo - winiarska gwiazda ostatnich lat

Primitivo to czerwona odmiana winogron o wyjątkowo ciemnej skórce, która uprawiana jest w całej Apulii we Włoszech. Szczep Primitivo pochodzi z prowincji Taranto, gdzie produkowane jest doskonałe wino Primitivo di Manduria. Wina z odmiany Primitivo są bogate, złożone, o intensywnej czerwonej barwie. Aromat przepełniony jest nutami jagód, jeżyn i fig. W Polsce królem czerwonych win jest właśnie Primitivo - trunki te ceni się ze uniwersalność, owocowość, słodycz, umiarkowaną taniczność oraz wysoką zawartość alkoholu.

Dyskusyjne pochodzenie odmiany

Szczep trafił do Apulii w XVIII wieku z Dalmacji w Chorwacji, skąd pochodzi. Chorwackie winogrono nazwało się ówcześnie inaczej, ale włoski mnich zmienił nazwę szczepu na Primitivo - z łacińskiego “wczesne dojrzewanie”. Pierwsze włoskie nasadzenia wykonano w Gioia do Colli w Apulii. W XIX wieku Primitivo zostało sprowadzone do Ameryki i przemianowane na Zinfandel.

Wcześnie dojrzewające winogrona

Winorośl Primitivo daje niskie plony, które są bardzo wrażliwe na zmiany temperatur, przymrozki, suszę i wilgoć. Owoce te wykazują tendencję do szybkiego przejrzewania, dlatego też ważny jest odpowiedni czas zbiorów. Grona Primitivo są dość duże i intensywnie zabarwione. Owoce dojrzewają nieregularnie, co może utrudniać zbiory. Charakter wina zależy w dużej mierze od regionu uprawy winorośli - na chłodniejszych działkach odmiana przynosi aromaty czerwonych owoców leśnych. Gdy jest cieplej pojawiają się akordy anyżu, pieprzu, wiśni i jagód.

Pełne, soczyste, bogate, owocowe

Wino Primitivo ma niską kwasowość, wysoki poziom alkoholu i cukru resztkowego, a do tego mało garbników i dużo nut owocowych. Pachnie najczęściej rozgrzanymi w słońcu owocami - śliwką, czereśnią, truskawką, jeżyną, a do tego kawą i oliwkami. Gdy trunek dojrzewa w beczce, zostaje wzbogacony nutami wanilii i czekolady. Wina Primitivo mają intensywny, rubinowy kolor, zwykle z fioletowymi refleksami.

Idealny do solowej degustacji lub parowania z jedzeniem

Dojrzałe owoce i pełne ciało sprawiają, że Primitivo jest doskonałym uzupełnieniem dań mięsnych, grillowanych oraz treściwych. Czerwony trunek można pić z sosami na bazie pomidorów, pizzą lub burgerem. Primitivo najlepiej podawać w temperaturze 16-18 stopni Celsjusza, a przed degustacją warto zamieszać kieliszkiem i dać alkoholowi odetchnąć, co rozwinie w pełni wachlarz smaków i aromatów.